Château de conflans

Welcome to our Site

The Château de Conflans is situated on a rocky prominence dominating the confluence of the Ain and Valouse rivers. Built in the XIII Century by Renaud de Bourgogne this “bijoux” mediaeval fortified castle is located in the department of Ain, France. It is 85km from Geneva, 40km from Bourg-en-Bresse, 75km from Macon, and 110km from Lyon.


The closest shops to the castle are in the next village called Thoirette. Thoirette is a five minute drive away and has a small supermarket, butchers, bakers, news agent, pharmacy, flower shop, and post office. The large supermarkets are a 20-30 minute drive away in Montréal-La Cluse (near Nantua) or in Oyonnax. Bourg-en-Bresse is the largest city in the vicinity and is a 40 minute drive away. You can generally find everything and anything there. The land includes the whole hill on which the castle is built. It goes all the way down to the road (D936) and includes lake frontage.
To arrange a visit, please contact +41-79-609-2906 or

    What's Up Lately

    The castle is NOT listed as an
    Historic Monument in France.
    However, all of the major
    renovation work we have
    completed was in collaboration

with the Chief Architect of the Historic Monuments of the Department of l'Ain.

This ensured that planning permission was delivered quickly and also put us in contact with constructions firms with the required skills, knowledge, and experience in renovation of mediaeval / very old buildings.

1996-1999 a complete renovation of the roofing was accomplished. 1998-1999 detailed architect plans were made and a technical architect was commissioned to plan renovation/replacement of the heating system, all electrics, and water flows. This also included a structural engineering evaluation.

Since 1999, we have slowly been preparing the next stage of renovation work – replacement of existing heating, electricity, & water installations. The plan was to start off with the left wing (from the gatehouse tower through to the hexagonal tower, including the large main hall on the 1st floor, to it's left the small dining room, the kitchen and basements in the left wing as well as the boiler room and toilets on the ground floor) and work our way up and around to the Guard Tower. In many place we have removed the existing cement wall rendering and either left exposed in order to facilitate replacement of the electricity channels, adding plugs/wall sockets or additional lighting fixtures, or replaced with a first layer of the proper Lime Mortar rendering that should be used in a building of this type and age.